01 5813 200
Trajno brisanje podataka - Info AM

Trajno brisanje podataka

Trajno brisanje podataka predstavlja izazov za mnoge tvrtke. Stara računala često sadržavaju puno osjetljivih podataka, uključujući financijske podatke, podatke o klijentima ili čak poslovne tajne tvrtke. Sigurno se ne želite riješiti računala s povjerljivim podacima. Stoga, neophodno je pridržavati se određenih procedura.

Izrada sigurnosne kopije podataka

Prije nego bilo što učinite, napravite sigurnosnu kopiju tvrdog diska kako ne biste izgubili podatke. Možete napraviti arhivu podataka Vašeg računala na vanjskom tvrdom disku ili ih pohraniti na virtualni oblak. Koji god način pohrane podataka odaberete, preporuča se da napravite više sigurnosnih kopija tvrdog diska te da ih pohranite na više različitih mjesta ili platformi. Bolje je imati „previše“ sigurnosnih kopija nego u određenom trenutku otkriti da ste nepovratno izgubili vrijedne podatke.

 

Trajno brisanje podataka s diska

Brisanje podataka s Vašeg računala nije lak ni jednostavan proces. Kako biste osigurali da kradljivci podataka ne mogu doći do osjetljivih povjerljivih podataka Vaše tvrtke, važno je slijediti ovaj postupak u više koraka.

1. Izbrišite sve datoteke. Vjerojatno znate da trajno brisanje podataka s tvrdog diska nije uobičajen postupak. Jednostavno pražnjenje Smeća ili Recycle Bin-a nije dovoljno. Podaci mogu biti uklonjeni iz Vaših mapa, ali su i dalje zapisani na tvrdom disku, sve dok ne budu prebrisani, odnosno prepisani s više drugih podataka.

2. Prekinite vezu s Internetom i deinstalirajte sve programe. Mnogi se programi automatski sinkroniziraju s mrežnim sigurnosnim kopijama u oblaku. Ovo može predstavljati veliku blagodat u slučaju da se s Vašem uređaju nešto iznenada dogodi, ali istovremeno to može predstavljati i sigurnosni problem ukoliko programi ostavljaju zapise u oblaku dok ste s druge strane Vi sigurni da ste određene podatke uklonili.

3. Izbrišite postavke internetskog preglednika. To ne podrazumijeva samo Vašu povijest pregledavanja. Mnogi korisnici spremaju važne lozinke i podatke o računima u svoje preglednike kako bi si olakšali prijavu na naše različite internetske račune.

Za iskusne korisnike i oni koji su se već susretali s ovime, gore navedeni koraci ne predstavljaju problem. No, ukoliko Vaša tvrtka nema ovlaštene IT stručnjake koji se brinu za održavanje Vaših računala, mi Vam možemo ponuditi svoje usluge. Koristeći renomirani softver Blancco, garantiramo da će trajno brisanje podataka s Vašeg računala biti kvalitetno i sigurno odrađeno. Stoga, slobodno nam se obratite ukoliko niste sigurni jesu li Vaši podaci uklonjeni na siguran i pouzdan način.

Kontaktirajte nas!

Zainteresirani ste za hitni popravak ili redovan servis Vašeg računala?
Svakako nam se javite!